Kids

Zindelijkheid | op het potje

zindelijkheid

Dit jaar probeerde ik al meermaals Enora op het potje te laten gaan, maar ze wou niet eens in een blote poep rondlopen, laat staan dat ze op het potje wou gaan zitten. Dus elke keer liet ik het opnieuw rusten om later nog eens opnieuw te proberen met het idee dat ze er nog niet klaar voor was. In de crèche probeerden ze ook af en toe en daar deed ze heel af en toe eens een plasje op het potje, vooral omdat ze de andere kindjes dat zag doen waarschijnlijk. Mijn geduld wordt beloond en Enora is nu een kleine 2 weken zindelijk!

Op een woensdag besloot ik nog eens geen luier om te doen en Enora ging ermee akkoord, potje getoond, onderbroekje aan met leuke figuurtjes en madam was verkocht. Geen ongelukjes en ze ging flink op het potje. Ook kaka is geen probleem, dat doet ze ook flink op het potje. Ik had al vaak gehoord dat kindjes daarmee moeite hebben, met kaka op het potje, maar tot nu toe toont zijn daar geen last van te hebben.

Zindelijkheid | Wat heb je nodig?

Tijd
Je moet er wel wat tijd in stoppen, Enora vond het op een gegeven moment zo leuk om stickertjes te plakken dat ik om de drie minuten haar potje mocht gaan legen omdat ze een mini-plasje of mini-kakje had gedaan. En als je een kindje hebt die net wat meer ongelukjes heeft op de grond, moet je ook wat vaker dweilen.

Onderbroekjes
Koop meteen maar een hele hoop onderbroekjes, ongelukjes kunnen namelijk snel gebeuren, zeker in het begin. Zoek er een paar met een leuke print, dan vinden ze het nog zo leuk om te dragen. Ik kocht ondergoed bij Hema en Zeeman. Goedkoop en goed van kwaliteit.

Potje
Koop een comfortabel potje, eentje met een hoge rugleuning vind ik wel belangrijk. Wij hebben in de woonkamer een Intelligent Potty en op haar slaapkamer dit potje van Ikea.

Gemakkelijke kleding
Zorg voor gemakkelijke kleding, hier in huis loopt Enora gewoon rond in haar onderbroek, soms nog met een t-shirt erbij, maar bij een broek, zorg dat het iets is dat ze zelf makkelijk naar beneden en naar boven krijgen.

Stickers
Om Enora te stimuleren drukte ik een aantal blaadjes af waarop Enora haar stickertjes kan kleven als ze flink op haar potje is gegaan. Dat stimuleert haar in elk geval wel. Dus druk maar snel een aantal blaadjes af en koop een voorraad stickers. Ik kocht een hele hoop stickervellen van Dora uit de Action.

Zindelijkheid | Hoe aanpakken ?

Met de hulpmiddelen die ik hierboven al aanhaalde ben je zo goed als klaar om te starten met de training, tenminste als je kindje er klaar voor is. Nu moet je regelmatig vragen of ze pipi/kaka moeten doen en of ze op het potje willen. Toen Enora nog niet klaar was zei ze nee en vroeg ze naar een pamper, dus je merkt het vanzelf wel of het tijd is of niet. Nu zegt Enora gewoon ja of nee, bij nee vraag ik het kort erna nog eens en dan gaat ze vaak wel. Zelf komt Enora het nog niet echt zeggen dat ze moet gaan, het potje staat hier gewoon ter beschikking en ze loopt dus gewoon zelf er naartoe dus als we weg zijn van huis moet ik haar goed in het oog houden en regelmatig vragen. Ik moet eerlijk toegeven dat Enora al een aantal keer heeft wild geplast. Onder andere op de parking in Cadzand en in het Citadelpark in de struiken. Je moet er iets mee doen als ze plots moet plassen. Een draagbaar potje zou dus geen super slecht idee zijn. Bij elk plasje/kakje op het potje mag Enora dus een stickertje kleven, 1 volle lijn bestaat uit 5 stickers en dan krijgt ze een “beloning”, een snoepje of koekje, maar dat kan uiteraard ook iets anders zijn of gewoon geen beloning. Dat kies je uiteindelijk zelf.

Tijdens autoritten deden we in het begin een pull up broekje over haar onderbroekje zodat ze wel nattigheid zou voelen. Als je enkel de pull up aandoet neemt de luier alweer alles op waardoor zij een droog gevoel blijft behouden. Intussen gebruiken we zelfs geen pull ups meer en proppen we ze gewoon zo in de auto. Misschien moeten we toch maar eens een handdoek in de autostoel leggen, maar tot nu toe nog geen ongelukjes, ook niet tijdens het uurtje in de auto richting Cadzand!

Dutjes

Om alles op alles te zetten en omdat Enora haar luiers na een dutje/nacht vaak droog waren besloot ik het er op te wagen en ze meteen geen pamper meer aan te doen tijdens haar middagdut en ‘s nachts. Eerst nog even langs Ikea om een potje en een goede matrasbeschermer voor de mogelijke accidentjes maar tot nu toe is dat nog niet nodig geweest. Ze is telkens flink op het potje gegaan. Trotse mama hierzo!

Hoe ging bij jullie de potjestraining of moeten jullie er nog aan beginnen?

Sarah Hanssens

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Nathalie
  23 juli 2016 at 12:03

  Wij gaan er in augustus aan beginnen… Beetje spannend. Vince vraagt er nog niet naar…

  • Reply
   Sarah
   25 juli 2016 at 14:52

   Ik heb het meermaals over een grote periode geprobeerd maar ze had toen ook geen interesse en nu ineens wel dus het kan snel omslaan.

 • Reply
  Ellen
  24 juli 2016 at 20:34

  Dat van de pull-UP over de onderbroek ga ik onthouden!

 • Reply
  johannaowlette
  25 juli 2016 at 10:16

  Wij hebben in het begin veel ongelukjes gekend, maar de frequentie nam snel af en na een maandje ongeveer kwam ze zelf zeggen als ze moest plassen, of ging ze helemaal zelf op het potje. Pas dan vind ik een kindje echt zindelijk. Voor die tijd moesten wij er haar inderdaad aan herinneren.
  Wij hebben een My Carry Potty, echt een goed potje voor onderweg. In het begin ging het altijd mee want zo’n pas zindelijk kindje kan echt geen minuten wachten he 🙂
  Nu gaat het nog mee op lange autoritten. Ik heb nooit nog een pamper overdag aangedaan, schrik voor verwarring en stappen terug in het zindelijkheidsproces.
  ‘s nachts is de pamper wel nog nodig, maar dat is een heel ander proces dus ik maak er me zeker niet druk in. wel een tip in geval van nachtelijke incidenten die ik deze week las: het bed volledig dubbel opmaken: matrasbeschermer, laken, matrasbeschermer, laken. In geval van een ongelukje hoef je dan niet meer het bed opnieuw te dekken, alleen de vuile lakens eraf. Met slaapogen is dat wel een goed idee he?

  • Reply
   Sarah
   25 juli 2016 at 14:51

   Het moment dat ze echt zindelijk is, is inderdaad nog niet aangebroken, maar het begin is er al en daar ben ik blij mee. Was even bang dat het niet meer zou lukken voor school. Tot nu toe is ze ‘s nachts en ‘s middags tijdens het slapen ook droog, wel een goede tip van het bed dubbel opmaken, scheelt idd een hoop werk als er ‘s nachts een lekje is.

 • Reply
  Kleine Prinses
  25 juli 2016 at 19:53

  goed hoor! Hier was ik ook goed begonnen, maar door de vakantie is het terug wat minder geworden!

 • Leave a Reply

  %d bloggers liken dit: