Dieren

Vos in het kippenhok

zijdehoen

Intussen is het alweer een week geleden dat een vos mijn nieuwste kippen heeft gedood. Die dinsdag was ik voor het werk niet bij de kippen langsgegaan, anders had ik het voor mijn werk al gezien, maar zag ik het pas toen ik thuis kwam en ze wou voeren. Meteen in de verte zag ik al mijn pluizige grijze Kenna liggen en dan ook Lola. Iedereen die me kent kan zicht wel voorstellen hoe ik me voelde op dat moment. De arme meisjes waren nog geen drie maanden in mijn bezit en al 1,5 jaar hebben we hier geen vos gezien en plots liggen ze dood.

De drie legkippen waren zich volgens mij van geen kwaad bewust want deze leken totaal niet gestresseerd. Vermoedelijk lagen zij wel mooi te slapen in het hok en lagen de zijdehoenen dames alweer onder het hok te kamperen. Ondertussen namen we maatregelen in de tuin en pasten we een aantal zaken aan. De hokken gaan nu sowieso op dicht voor de nacht en op de legnesten ligt telkens een zware steen zodat de vos dit niet omhoog zou kunnen klappen. We gaan ook kijken om de deuren te automatiseren via een timer of lichtsensor en ook een flitser maken met sensor, van zodra die iets waarneemt gaat hij flitsen om de vos (of andere dieren) weg te jagen. Ik moet zeggen dat ik nooit een vos (of ander wild roofdier) had verwacht in de stad, maar blijkbaar lopen er hier al lang vossen rond en zijn die door meerdere mensen ook al gewoon in de straten gespot.

IMG_8152

Omdat de tuin vrij leeg is met slechts drie legkippen ben ik alweer op zoek gegaan naar nieuwe zijdehoenen, dit keer kocht ik er niet bij een handelaar, maar vond ik een fokker die koppels verkoopt. Hij deed een geste en ik mocht er een trio halen, wat hij normaal niet doet. Normaal verkoopt hij telkens een haan + hen in dezelfde kleur, maar hij had nog een hennetje van een andere kleur op overschot dus ook deze mocht mee verhuizen. Vanavond haal ik ook nog een witte zijdehoen hen op van een fokker die zijn hobby wat inkrimpt.

Hopelijk hebben we nu we die maatregelen uitvoeren meer geluk en kunnen ze samen lekker oud worden. Voor diegene die zich afvragen of een haan in een woonwijk niet te veel lawaai maakt. Bij zijdehoenen zou dat stemgeluid goed meevallen en bij hem is dat in elk geval zo. Hij heeft een hese stem waardoor hij niet erg luid klinkt en kraait echt niet vaak. Ook zijn er hier al een tweetal hanen die een stukje luider zijn dan hem. In elk geval, ik vind het een aangenaam geluid.

Wie van jullie heeft er ook kippen, verloren jullie er ook al aan roofdieren?

Sarah Hanssens

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Evelien
  21 juni 2016 at 07:21

  Wij wonen op de buiten en nog nooit last van vossen gehad! Raar hoe dat gaat…

  • Reply
   Sarah
   21 juni 2016 at 07:26

   Ja, dat is echt het laatste dat ik bij ons verwachtte. Op het platteland zou je dat inderdaad al eerder verwachten, maar blijkbaar bevinden ze zich meer en meer in de steden en dus ook onze gemeente.

 • Reply
  Birgit
  21 juni 2016 at 08:25

  Dat is wel heel triest. Ik moet zeggen dat wij tegenover een hertenkamp wonen met ook hanen en ik ‘s ochtends soms wel gek word van het gekraaid…

  • Reply
   Sarah
   21 juni 2016 at 08:31

   Ik kan me wel voorstellen dat als er zo een aantal bij elkaar zitten dat dat soms vermoeiend kan zijn. Ook als er één kraait, steken ze elkaar in gang natuurlijk. En als je daar dan net één tussen hebt zitten die erg vaak kraait, dan kan dat wel minder prettig zijn inderdaad. Mijn haantje kraait zo’n 4 keer per dag ofzo en zoals ik in de post al zei, kan die niet luid kraaien. Zelf heb ik hem misschien maar 3x horen kraaien ofzo op 3 dagen tijd, ik gok dat hij zo’n 3 à 4 keer kraait per dag.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  21 juni 2016 at 10:49

  Bij ons gaat het nu al vijf jaar goed, maar het is zeker een gevaar!

 • Leave a Reply

  %d bloggers liken dit: