Mama Personal

PERSONAL | BUDGETTEREN MET YNAB

ynab

Misschien ben je wel zoals ik en heb je totaal geen idee waar je geld eigenlijk heen gaat. Ik koop tot Thierry me tegen houdt of mijn bankrekening het begeeft. Niet de meest ideale situatie en al zeker niet als er dan toch nog een factuur op de mat valt. Het is al een tijdje dat ik sprak van met budgetten te werken, al zeker voor de persoonlijke uitspattingen van mezelf. Maar ik vond nog iets beters!

Via een aantal enthousiastelingen werd ik op de hoogte gebracht van de budgetteringstool genaamd YNAB, kort voor You Need A Budget. And yes, I do need a budget! Om Thierry wat financiële rust te geven en mezelf te tonen hoeveel uitspattingen ik wel heb, besloten we om hiervan gebruik te maken. Ik startte gisteren de trial op, begon meteen al onze accounts (rekeningen, maaltijdchequekaarten, …) in te geven en dan ook te overlopen welke categorieën we allemaal nodig hebben. Daarnaast begon ik dan ook al eens met mijn pc-banking af te lopen en te bekijken welke zaken we maandelijks aan vaste kosten betalen en deze al in te geven.

WAT IS YNAB?

YNAB is een budgetteringstool die je helpt controle te houden over je uitgaves. Je kan deze op je pc gebruiken en er bestaat ook een applicatie voor je gsm zodat je daar ook snel een uitgave kan op aanvullen. In de tool kan je opgeven wat je met elke euro gaat doen, iedere euro heeft namelijk een job. Of dat zou hij tenminste moeten krijgen. Het helpt je om je prioriteiten te stellen. Je kan je geld slechts 1x uitgeven, aan het paar schoenen die je in de etalage zag of aan je autoverzekering. Je kan dat geld niet aan beide dingen spenderen. Kelly (Tales of the crib) schreef hier alvast een heleboel goede en interessante blogposts over. Ze heeft ook een cursus, maar helaas ben ik te laat aan mijn YNAB avontuur begonnen en is de reeks alweer gestart. Nog even geduld hebben voor de volgende sessie dus …

I NEED A BUDGET

Het is een behoorlijk werkje, maar het geeft me gewoon al voldoening om naar mijn YNAB te kijken. Gewoon zien hoeveel geld we gezamenlijk hebben en waar het heen gaat. We zullen vast hier en daar nog wat prutsen en geld uit een potje halen om een ander potje te vullen waar we niet aan gedacht hadden. Maar hé, we zijn pas begonnen dus het is nog even zoeken hoe het precies allemaal in zijn werk gaat en hoeveel we nu effectief moeten budgetteren per post. Hoeveel geld is er nodig voor boodschappen? Hoeveel zetten we opzij voor dokterskosten? Zou er nog geld over zijn om het vakantiepotje te vullen?

We hebben tot nu toe zo’n 9 hoofdcategorieën waar telkens nog een onderverdeling onder zit. Zo hebben we bijvoorbeeld de categorie Enora waar speelgoed, schoolrekeningen, spaarrekening, opvang, kampen, turnclub en studeren onder zit. Op deze manier kunnen we gemakkelijk zien of er al budget is voor één van deze posten, deze gemakkelijk aanvullen (tenminste als er geld beschikbaar is) en als we er transacties gebeuren vanuit die post zien we ook wat er af (of bij komt).

ynab

Hoofdcategorieën:

 • Kredietkaarten
 • Afbetalingen (woonkredieten)
 • Maandelijkse kosten (water, gas en elektriciteit, internet, …)
 • Variabele kosten (boodschappen, ziekenkas, dokter, deze blog, …)
 • Vervoer (onderhoud auto, brandstof, verzekering, …)
 • Enora (schoolrekening, opvang, turnclub, …)
 • Renoveren (alles wat de geplande renovaties van ons huis heeft te maken)
 • Quality of life goals (vakantie, spaarrekening)
 • Just for fun (uiteten, hobby, cadeautjes, …)

LIFESAVER

Eerlijk? Ik ben pas bezig maar aan alle enthousiaste reacties en blogs die ik al heb gelezen denk ik dat het een echte lifesaver is. Er is een hele grote kans dat we na de trial het abonnement verder zetten (vooral na al het werk ik er al in stak). Ja, het is inderdaad geen gratis tool. Het is een beetje vreemd, betalen om te kunnen budgetteren, maar het schijnt te werken.

Hoe beheer jij je budget? Gebruik je ook YNAB of een andere tool? Hoe bevalt het je?

*uitgelichte afbeelding: Shutterstock

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Sofie Lambrecht
  22 februari 2018 at 09:44

  Yes hier een YNAB fan maar dat wist je waarschijnlijk al haha

 • Reply
  Camille
  23 februari 2018 at 10:44

  Veel succes! En zeker inschrijven voor de cursus, want voor kleine onnozeligheden helpt dat ook superhard!

 • Leave a Reply

  %d bloggers liken dit: