Fibromyalgie

Perceptie bij fibromyalgie

Onlangs las ik een topic op Facebook omtrent fibromyalgie. Er werd naar meningen gevraagd van wat mensen denken over fibromyalgie. Sommige reacties kon ik toch echt moeilijk plaatsen. Fibromyalgie is niet zwart of wit. De persoon die het heeft zou liever ook gezond zijn en nergens last van hebben. Helaas heb je het niet te kiezen, het overkomt je.

Ik kreeg nu een maand geleden de diagnose fibromyalgie. Zoals ik in mijn eerste post toelichtte, heb ik al 6 jaar pijn. Pijn die op en af gaat. Ik heb ook nog goede dagen. Goede als in, de pijn is niet overheersend. Hij is er wel, op de achtergrond, maar niet zo erg dat ik me ontzettend miserabel voel. Maar dan heb ik ook momenten, zoals op dit moment, dat ieder deeltje in mijn lichaam pijn doet. Ook in rust. Mijn hoofd doet intussen al zo’n 4 dagen pijn, ondanks pijnstillers. Het is niet te stoppen. Vermoeidheid komt er ook bij, want hoe meer pijn je hebt, hoe meer energie je kwijt raakt aan pijnbeheersing. En helaas is dit bij mij in het najaar ook gepaard met een slechte immuniteit.

In het voorbeeld op Facebook kwam aan bod dat iemand er voor koos om niet met de klas naar het bos te gaan, maar dan later op de avond dan wel met haar hond een wandeling kon doen door het bos of park. Een stel kinderen onder controle houden bij een wandeling kost nu eenmaal ook meer energie dan een wandeling alleen met je hond door het bos. Als deze dame nog de energie over had in de avond om dit te doen, des te beter! Had ze meegegaan met de kids, dan lag ze die avond perte total in haar zetel of bed. Bij fibromyalgie moet je nu eenmaal kiezen. Wat wil ik doen en wat is haalbaar? Ik heb mezelf nog steeds vaak liggen dat ik teveel wil doen, maar dan 2/3 dagen later het nog steeds mag bekopen.

Er werd ook erg gehamerd op het psychische. Maar er is wel een nuance. Het is niet omdat fibromyalgie door psychische onstabiliteit of emoties en dergelijke kan voortkomen dat de pijn niet echt is. De pijn zit niet tussen onze oren, deze voelen we effectief door ons lichaam gieren. Zo kan door stress de pijn erger zijn, maar nog steeds is die pijn er echt te voelen en beelden we ons dit niet in.

Ik zou morgen ook liever opstaan en van al mijn kwalen verlost zijn, helaas weet ik ook dat het zo niet werkt. Binnenkort heb ik terug afspraken bij de pijnkliniek en hoop ik een balans te vinden. Dit kan door oefeningen te zijn bij de kinesist, maar ook door gesprekken met de psycholoog. Maakt niet uit wat er helpt, als er maar iets helpt om dit beestje onder controle te krijgen. Om meer goede dan slechte dagen te hebben.

Mijn boodschap is. Perceptie is een vuil beestje. Het is niet omdat die ene persoon ervoor kiest om het ene niet te doen omdat hij of zij het niet aankan dat hij of zij ook het andere niet mag doen. Het is niet omdat als iemand klaagt over zijn of haar slechte dagen dat die er op een goede dag niet van mag profiteren.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: