Mama

Nieuwe hobby = naaien

naaien

Omdat ik nog niet genoeg hobby’s heb dacht ik “laat ik er nog één bijnemen” en dat is dus naaien geworden. Al van tijdens mijn zwangerschap (en misschien zelfs daarvoor) wou ik al kleertjes maken voor de baby in mijn buik. Dat het een meisje is geworden is dus een meevaller want rokjes en jurkjes lijken mij toch net wat gemakkelijker dan broeken en hemdjes. Intussen is Enora twee en heb ik nog steeds niets genaaid voor mijn meisje. Hier komt dus verandering in, het moet wel want het is één van mijn voornemens van dit jaar.

Ik volg nu les bij een lieve mama die ik heb leren kennen uit een Facebook groepje en ze woont heel vlakbij. Ideaal dus! Om de 14 dagen is het les en gaat ze me helpen om kleren te maken voor Enora, jurkjes, rokjes, pyjama’s, you name it, ze kan het.

Intussen heb ik mijn eerste les achter de rug en het eerste wat we maakten was een rimpelrokje. Als voorbeeld bracht ik een aantal bestaande rokjes mee zodat we samen de juiste maten konden opnemen. Intussen leerde ze mij ook een aantal termen als naadwaarde, zelfkant, … Ik vond het zo fijn om te doen en kijk ontzettend uit naar de volgende les! Ook om nadien het zelfgemaakte kledingstukje te laten passen door Enora, zalig!

Het eerste rokje (gemaakt tijdens de les):

naaien

Ik heb een oude naaimachine, nog één dat la mama op zolder had van een onbekend “merk”, maar gezien de machine in onderhoud zou moeten omdat hij absoluut niet vlot draait (wat praktisch zoveel kost als de aankoopprijs van dat toestel) en ik niets van beschrijving heb van die naaimachine en ook online niet kan vinden, heb ik besloten om een “nieuw” toestel te kopen. Ook omdat ik schrik heb dat het naaien met dat oud toestel niet vlot genoeg gaat waardoor ik eerder de hobby zou opgeven dan ermee door doen.

Ik had mijn oog laten vallen op een Brother Innov-is 15 en heb hierover advies gevraagd bij gebruikers in naaigroepjes op Facebook en las verschillende reviews. Tot mijn verbazing vond ik één online. De vraagprijs was wel praktisch de nieuwprijs, ondanks dat hij 3j oud was dus ik deed een tegenbod en dat werd aanvaard, ik zou hem in het weekend dat kwam ophalen. De dag voor ik hem zou ophalen kreeg ik een mailtje dat het die zaterdag toch niet zou lukken en ze zou me zaterdag laten weten of het zondag zou gaan, maar het mailtje dat ik op zaterdag kreeg was dat ze het toestel had verkocht aan iemand anders, weliswaar voor een hoger bod, maar ze heeft me geen kans gegeven om mijn bod te verhogen. Niet zo fijn dus.

Duuusss, normaal ging ik dit pas met mijn verjaardagsgeld doen, maar gezien ik nogal weinig geduld heb van nature besloot ik toch maar gewoon een nieuw toestel te halen bij een gespecialiseerde zaak. Na wat uitleg en demonstraties ging ik naar huis met mijn nieuw speeltje en nog wat extra toebehoren.

Het toestel vers uit de doos, isn’t she pretty?

naaien

Meteen ging ik van start en ik maakte dit rokje voor Enora:

naaien

Uiteraard, werd het te smal en maakte ik dus een nieuw:

naaien

En omdat ik het niet kon laten maakte ik nog eentje in de middag/avond en deze werd nog het mooiste, al doende leert men ;-):

naaien

Al bij al ben ik blij met mijn creaties en Enora lijkt ook telkens enthousiast. Het roze stofje ga ik denk ik nog bij bestellen, maar dan een grote lap zodat ik er een rokje  voor mezelf voor deze zomer van kan maken. ^^

Deze week is mijn tweede les en dan gaan we werken met stretch (tricot) stofjes. Ik ben heel erg benieuwd hoe dat gaat aflopen.

Sarah Hanssens

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Eline
  8 februari 2016 at 09:02

  Naaien is echt heel erg fijn! Ik heb onlangs een stukje van mijn naaimachine afgebroken, dus wacht ik even tot het terug hersteld is. Een leuke tip: het grote Singer naaiboek. Er staat een volledig hoofdstuk met kinderspulletjes in. Jouw resultaatjes mogen er zeker zijn!! Echt knap! Oh ja… en een gelukkige verjaardag binnenkort 😉

  • Reply
   Sarah
   8 februari 2016 at 09:15

   Haha, bedankt! Het is nog even hoor, 23 maart pas, daarom dat ik niet zo lang meer wou wachten. Maar het is wel binnenkort. Hopelijk kan je snel ook terug aan de slag met je machine. Het Singer naaiboek, ik ga daar eens voor kijken, bedankt voor de tip!

 • Reply
  Marjon
  8 februari 2016 at 10:25

  Leuk is naaien. Ik heb nu sinds oktober naailes en ook al rokjes en hesjes gemaakt. Vlaggenlijn. Na onze carnavals vakantie start ik met een jurk voor mezelf.

  • Reply
   Sarah
   8 februari 2016 at 10:31

   Leuk! Ik kijk er naar uit dat ik meer ga kunnen maken met mijn nieuw machientje.

 • Reply
  Astrid - Timeless Elegance
  8 februari 2016 at 10:53

  Hey Sarah!
  Wat een leuke rokjes! Vooral dat met de hoefijzertjes.
  Zelf vind ik het ook leuk om kleding te maken 😀

  Liefs Astrid (Timeless Elegance)

 • Reply
  Lotte
  8 februari 2016 at 20:06

  Mooie stofjes!

 • Reply
  Iris
  8 februari 2016 at 21:55

  Ik ben na de geboorte van ons dametje ook begonnen en heb 1,5 jaar les gehad. Nu met 2 heb ik niet meer de tijd voor les, maar de basis is echt voldoende. Regelmatig naai ik iets hier in huis variërend van kleding, tot gaten, tot carnavalsoutfits, tot luiertasjes, tot…….. Oftewel: het is leuk en nuttig! oh ja, en lekker ontspannend. Enjoy it!

  • Reply
   Sarah
   9 februari 2016 at 08:41

   Hi Iris! Met 1,5j les zal je vast al veel hebben geleerd! Ik ben benieuwd of ik binnen een bepaalde termijn “grotere projecten” ga aankunnen. ^^

  Leave a Reply

  %d bloggers liken dit: