Er op uit

Gastblog | Leuke uitjes in België voor peuters en kleuters

gastblog

België heeft enorm veel te bieden voor gezinnen met kinderen. Van leuke steden zoals Brugge, Mechelen en Brussel tot de natuur van de Ardennen. Wij geven je een aantal tips speciaal voor gezinnen met peuters en kleuters.

De Hallepoort in Brussel

In de Brusselse Hallepoort kan je een kijkje nemen in het leven tijdens de Middeleeuwen. Dit is de enige nog bewaarde poort en één van de oudste stukjes stadsmuur in Brussel en nu een museum. Speciaal voor kleuters vanaf een jaar of 4-5 is er een speurtocht opgezet waarbij je verschillende dierenfiguren moet zoeken in het museum. Dit kan je in je eigen kleren doen maar ook verkleed als ridder.

Mechelen pretpakket

Kinderstad Mechelen. Deze Belgische bestemming doet er echt alles aan om zo gezinsvriendelijk mogelijk te zijn. Zeker in de zomermaanden is er bijna elk weekend wel wat speciaal georganiseerd voor kinderen, maar zelfs zonder extra activiteiten is Mechelen erg leuk met onder andere een dierentuin en Science Museum. Met peuters en kleuters zou ik beginnen bij het infopunt om een Mechelen pretpakket te halen. Dankzij dit pretpakket kan je samen van Mechelen proeven, je volgt namelijk een kindvriendelijke wandelroute waarbij je langs diverse speelplekken komt maar ook langs winkeltjes waar je een o.a. een appeltaartje, een ijsje en een Mechels torenkoekje te proeven krijgt. Niet zo gezond, wel lekker en leuk!

De sprookjesroute volgen

De Belgische Ardennen is een regio vol natuur, kastelen, ruïnes en grotten. Elke plek heeft zijn verhaal. Niet alleen ridders en draken maar ook elven en kabouters spelen in veel verhalen een rol. Je kunt meerdere dagen uitrekken voor de hele legende- en sprookjesroute die je door Belgische en Franse Ardennen voert, maar speciaal voor peuters en kleuters raden we twee plekken aan. Het toverpark van Kaolin waar je tijdens je wandeling zelf verkleed als kabouter op zoek kunt gaan naar andere kabouters en de Wandeling van de Legendes, een 2 km lang bospad dat leuker gemaakt is door de vele beelden van kabouters en sprookjesfiguren.

Dierentuin Pairi Daiza Brugelette

Alle kinderen vinden dierentuinen leuk maar Paira Daize in België is wel heel bijzonder wat het ook voor ouders echt een heerlijke dag uit maakt. Het concept van werelden is hier tot in de details uitgevoerd. Zo loop je echt door een Chinese tempel voordat je bij de topattractie (2 panda’s) komt. De witte tijgers wonen in de Bayon, de beroemde Cambodjaanse tempel vol hoofden en de kraanvogels hebben hun eigen Japanse huisje.

Lekker fietsen langs de Maas

Het leuke van fietsen met peuters en kleuters is dat ze nog gemakkelijk in een kinderzitje kunnen en dat ze echt met plezier rondkijken. Dan moet de route alleen niet te veel inspanning kosten. Gelukkig kan dit in België op de zogenaamde RaVeL routes, routes langs de rivier of op oude spoorwegen waar dus weinig hoogteverschil in zit. Ideaal om te fietsen met kinderen. Een leuke route is bijvoorbeeld die langs de Maas van Namen naar Dinant. Je hebt hier geen last van het verkeer, komt langs mooie natuur en leuke kleine plaatsjes. Beide steden hebben ook een fort. Dat van Namen heeft zelfs een treintje dat leuk is om te berijden met een peuter of kleuter.

Dit gastblog is geschreven door Tikva van het blog Gezin op Reis. Op hun blog lees je over verre reizen, korte vakanties en stedentrips met kinderen. De afgelopen jaren gingen ze gemiddeld 3 à 4 keer per jaar een paar dagen naar België samen met hun jonge dochter.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Kleine Prinses
    10 juli 2016 at 10:31

    dat zijn leuke uitjes! Ga er een paar toevoegen aan het lijstje!

  • Leave a Reply

    %d bloggers liken dit: