DIY

DIY | HET BOUWEN VAN EEN KONIJNENREN

In februari nam ik twee konijntjes in huis. Thierry wist het pas bij thuiskomst, maar al snel was hij ook verliefd op de kleintjes. Ze waren nog jong en eigenlijk nog veel te jong. Hierdoor heb ik ze de eerste weken nog speciale melk gevoed met een spuitje. Gelukkig aten ze ook al vrij goed hun korrels. Aangezien het nog koud was buiten en ze jong waren, bleven ze sowieso binnen tot ergens lente/zomer. Het plan was om een mooie konijnenren te bouwen in de tuin.

Helaas liep het niet helemaal zoals gepland. Viktor, het mannetje, stierf een aantal weken na zijn castratie en moesten we dus op zoek naar een ander mannetje zodat Marthe niet alleen achter zou blijven. Uiteindelijk hebben we nu vijf konijnen. Yes, that escalated quickly. Haha.

Bij het ophalen van het nieuwe mannetje, Oskar, spotte ik terwijl ook Stella in een nieuw nestje. Ik reserveerde haar meteen en na een paar weken mocht ik ze ophalen. Bij het ophalen spotte ik ook Nova, al meteen klaar om te verhuizen, dus ze ging meteen mee. Nadien verhuisde ook één volwassen dier, Ana,  waarin ik interesse had dus ging ik haar ook ophalen.

Zo heb ik nu vier konijnen van dezelfde fokker en Marthe, het meisje dat ik sinds februari heb.

Follow the bunny, he has chocolate

Voor vijf konijnen moet je uiteraard wel een mooie konijnenren hebben dus we gingen meteen aan de slag.

We gingen naar de bouwmarkt om mooie tuinhouten balken. Na wat twijfelen welke we gingen nemen, koos ik uiteindelijk voor Douglas hout. Dat zou onbehandeld 10j goed blijven, dus als we het tussendoor ook nog eens behandelen, gaat dat volgens mij toch een mooie levensduur hebben.

Ik wou de konijnen graag op tegels. Die keuze maakte ik omdat 1. ik anders gaas zou moeten ingraven, 2. met twee langharige konijnen zit en dat voor de vacht net wat gemakkelijker zou zijn. Ze kregen wel een mooie zandbak waar ze wat ik kunnen graven en 3. het is goed voor de onderhoud van hun nageltjes.

Het werd een overdekte ren, we kozen voor zwarte golfplaten (deze waren het goedkoopst). Overdekt zodat ik in een regenbui ook bij de konijnen kan gaan zitten zonder een paraplu bij te hand te moeten nemen. We moeten tenslotte ook een beetje denken aan ons eigen gemak. Als gaas kozen we specifiek voor konijnengaas van 1,45 mm dik. Zo houdt het hen binnen en de marters buiten. Het was voor ons wel belangrijk dat het goed roofdierproof werd aangezien er hier wel vossen en marters zitten.

Na heel wat gezweet, want tijdens de bouw ervan was het pokkewarm, is het gelukt. Onze ren staat er en de konijnen zijn er dolgelukkig mee. Tenminste, dat bewijzen hun binky’s en bunny flops. Ook komen ze allemaal super goed overeen dus dat is ook een grote meevaller.

Om dit project tot een goed einde te brengen gebruikten we onder andere deze toestellen:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: