Kids

DIY | Duktig keuken Ikea

Ikea Duktig

Dat ook Enora een keukentje zou krijgen stond al snel vast, heel goed voor de fantasie (rollenspel) en welk kind houdt er nu niet van om “denkbeeldig” eten klaar te maken en iedereen hiervan te laten “proeven”? Nu restte enkel nog de grote vraag “Welke keuken?”.

Dat het een houten keuken zou worden had ik al vrij snel beslist, ik heb het niet zo voor “dienen plastieken brol”. Ok, er staat hier ook redelijk wat plastiek maar houten speelgoed neemt hier stilaan maar zeker zijn intrede. Hout is gewoon een pak duurzamer en zeker in het geval van zo’n keukentje, deurtjes open, deurtjes, jawel, dichtslaan, … Hout kan gerust tegen een stootje. Een plastieken keukentje had hier volgens mij al meer dan eens plat op de grond gelegen …

We gingen, zoals vele anderen, voor het houten keukentje van bij Ikea. Deze valt reuze mee van prijs als je sommige andere keukentjes bekijkt en als je even kijkt op Pinterest kom je wel op een aantal ideetjes. Het kleur stond al vast want ik had nog wel een restje verf van Enora haar plinten, het enige wat me nog restte was een leuke plakfolie uit zoeken om als achterwand te gebruiken. Deze vond ik bij Kruidvat.

Make-over van een Ikea Duktig keukentje

Ikea Duktig Ikea Duktig

Stap 1: kort schuren van de planken die je een kleurtje wilt geven zodat de verf goed kan hechten en voor je begint te schilderen uiteraard even het stof wegvegen met een klammige vod.

Ikea Duktig Ikea DuktigStap 2: Een grondlaag aanbrengen, ik gebruikte hiervoor verf op waterbasis. Nadien gaf ik de planken tweemaal een laag met de finale kleur (verf op waterbasis). Tussen de lagen door is het ook gewenst om even te schuren met een fijne korrel.

Ikea Duktig Ikea Duktig

Stap 3: eens alles droog is kan je starten met het monteren van het keukentje. Het linkse deurtje lieten we nog even voor wat het was omdat we hier een echt ovendeurtje van wouden maken in de plaats van ook een zijdelings opengaande deur. We begonnen eerst met het onderstel te monteren, dan het bovenste stuk.

Ikea Duktig Ikea Duktig

Stap 4: zonder bedieningsknoppen kan je je oven niet bedienen dus stuurde ik Thierry om ronde deurknoppen bij de doe-het-zelf zaak. Aangezien ik graag wou dat Enora er aan kon draaien deed Thierry een beetje lijm op het puntje van de bout en schroefde dan lichtjes de deurknop er op. Niet helemaal tot het einde want anders span je deze vast waardoor je niet meer kan draaien!

Ikea Duktig

Stap 5: deze stap kan je gerust overslaan, maar ik wou de schroeven onzichtbaar hebben. Dus even opvullen met geschikt opvulmiddel, opschuren en terug een likje verf geven.

Ikea Duktig

Stap 6: voorzie een houten plaat die je kan gebruiken als spatwand en voorzie deze van een leuke kleur of plakfolie. Wij kozen voor het laatste. Deze leuke plakfolie kocht ik bij Kruidvat!

Ikea Duktig Ikea DuktigStap 7: zoals ik al zei hebben we even gewacht met het linkse deurtje omdat we deze anders wouden laten opengaan, net zoals een echte oven. We hebben dit gedaan met simpele scharnieren die te koop zijn bij een doe-het-zelf zaak in verschillende formaten.

Het eindresultaat

Ikea DuktigZo, wij zijn heel tevreden met het resultaat. Momenteel maakt het voor Enora waarschijnlijk nog weinig verschil of deze al dan niet is “gepimpt”, maar zo’n groot stuk wou ik toch laten passen in het interieur.

 

Sarah Hanssens

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Lonneke
  16 december 2015 at 15:52

  Wat ontzettend leuk zeg!

 • Reply
  Nathalie
  16 december 2015 at 21:24

  Wat heb je dat leuk gedaan! Het was ook superleuk je te ontmoeten. Heb je meteen even op bloglovin toegevoegd zodat ik niets meer mis!

 • Reply
  Birgit
  17 december 2015 at 08:50

  Wow!! Wat is die gaaf geworden.
  Hout is inderdaad een stuk duurzamer dan plastic, vooral qua keukens heb ik soms het idee dat de ontwerpers niet hebben nagedacht over de kracht die kinderen gebruiken om dingen dicht te doen en dergelijke.

 • Reply
  Sofie
  17 december 2015 at 10:14

  Oh das tof!
  Wij hebben een paar jaar terug eens een keukentje gemaakt van een ikea salon tafeltje 🙂

 • Leave a Reply

  %d bloggers liken dit: