Kids

Amélie+Moi | Workshop EHBO

Amélie+Moi

Amélie+Moi, het nieuwe Kids Experience Café in Gent waar ik het hier en hier over had, geeft ook workshops. Afgelopen vrijdag was ik aanwezig tijdens de lezing EHBO voor kinderen. Een cursus die ik al veel eerder had moeten volgen en die iedere ouder eigenlijk zou moeten volgen. Je weet maar nooit of je het nodig zal hebben en als dat ooit het geval zou zijn, kan je maar beter voorbereid zijn.

EHBO voor kinderen

In deze cursus ligt de focus op de volgende eerste hulp technieken voor kinderen: het herkennen van een noodsituatie, het leren ingrijpen bij verstikking van het kind en het herkennen van een hartstilstand in combinatie hoe te handelen in deze levensbedreigende situatie (met andere woorden, leren reanimeren).

De lezing werd gegeven door Thomas Ceulenaere, zelfstandig verpleger. Thomas geeft vaak EHBO aan bedrijven en nu voor het eerst op een locatie als Amélie+Moi. De lezing werd heel duidelijk gegeven, met de mogelijkheid om de reanimatie en handelingen tegen verstikking zelf te proberen met de nodige begeleiding. Zeker een aanrader!

Amélie+Moi

Praktijk

Tijdens de lezing werd eerst uitleg gegeven over mogelijke situaties, hoe je dan moet handelen en werd de behandeling ons voorgedaan. Nadien was het tijd om het zelf te proberen. Waar ik tijdens het reanimeren enorm van ben geschrokken is hoe hard je moet drukken om hartmassage te kunnen toedienen. Het is al erg hard bij kinderen en bij volwassenen nog harder. Op zo’n reanimatiepop heb je ook nog een klik die duidelijk maakt dat je hard genoeg drukt, maar dat heb je niet bij een echt persoon. Thomas maakte dan ook duidelijk dat over het algemeen de mensen te zacht drukken en de kans dat je te hard drukt erg laag ligt.

Conclusie

Leerzame lezing die iedere ouder zou moeten volgen. Het kan maar het leven redden van jouw kind, een ander zijn kind of een volwassene uit je omgeving. Thomas bracht alle informatie erg duidelijk over en stond open voor al je twijfels en vragen. Ik ben in elk geval erg blij dat ik de lezing heb gevolgd en nu al beter gewapend ben als er iets in mijn omgeving zou gebeuren.

Verstikking

Wat mij heel erg aansprak tijdens de cursus is wat je moet doen als een kind (of volwassene) zou stikken. Hier heb ik altijd enorme schrik voor gehad (en nog steeds). Zeker als je dan net voor de lezing ook nog eens in het nieuws leest over het kindje dat in een stukje babybel is gestikt. Bij verstikking komt ook nog het stukje reanimatie terug dus goed opletten is de boodschap!

Amélie+Moi

Bij Amélie+Moi kan je allerlei lezingen en workshops volgen. Bekijk zeker hun evenementenpagina op de Facebook pagina en schrijf je in!

Sarah Hanssens

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: