Geen categorie

Alweer een koortslip!

koortslip

Ik heb duidelijk last van een verminderde weerstand (wat keel- en hoofdpijn sinds deze week) en BAM die stomme koortslip komt alweer de kop opsteken. De keren dat ik ze heb gehad kan ik al lang niet meer tellen, al weet ik wel dat de eerste keer dat ik een koortslip kreeg ik 9 jaar oud was en we op vakantie waren in Tunesië. Dit jaar is het al minstens de 3de keer.

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. En helaas is het ook zo dat het virus niet te genezen is, eens besmet met het virus zal je geregeld wel last hebben van een koortslip. Een koortsblaas is ook heel besmettelijk (vocht in de blaasjes), eens de blaasjes volledig zijn ingedroogd is de besmettelijke fase voorbij.

Wat veroorzaakt bij mij een koortslip?

 •  verminderde weerstand;
 • drinken uit een vuil glas/eten met vuil bestek;
 • te veel zonlicht (ook zonnebank);
 • droge lippen;
 • en mogelijk ook andere dingen waar ik nu niet aan denk.

koortslip

Wat gebruik ik tegen een koortslip?

Voor de bevalling van Enora ging ik telkens aan de slag met zalfjes à la Zovirax, maar dat helpt echt voor geen meter. Je moet dat aanbrengen van zodra je de eerste tintelingen voelt, wel handig als het telkens ‘s nachts begint en je dus al meteen opstaat met een dikke brandende blaas … NOT! Dus eigenlijk was het al telkens te laat om dat aan te brengen.

Dit is mijn top drie:

Aciclovir Sandoz 800:

Een tip die ik kreeg van een januari mama: Aciclovir Sandoz. Dit werkt tegen het herpes virus en daardoor dus geschikt om te gebruiken tegen dat kreng van een koortslip. Het zijn pilletjes die op voorschrift te krijgen zijn bij de apotheek.

Zinkzalf:

Als ik ga slapen breng ik een laag zinkzalf aan op mijn koortslip om de boel uit te drogen. Hiervoor gebruik ik een goedkope tube luierzalf van Zwitsal, is een dikke zalf die lang blijft plakken dus ideaal hiervoor! Wel wat vervelend om ‘s ochtends de verwijderen, maar dat nemen we er maar bij.

Virulite:

Wat ik me ooit eens kocht vanwege de tip op Beautygloss is een het Virulite lampje om te gebruiken als je een koortslip krijgt/hebt. Het werkt tegen de koortslip aan de hand van lichttherapie. De Virulite gebruik je 2-maal per dag gedurende drie dagen (indien nodig mag je het ook vaker en gedurende een langere periode gebruiken zonder risico).

Virulite stimuleert immuunreactie

De Virulite is het resultaat van jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar het therapeutisch effect van specifieke golflengtes van licht op een koortslip. Men heeft ontdekt dat infrarood licht dat rond een golflengte van 1072 nanometer is gecentreerd, een krachtige therapeutische werking heeft.

Als de weerstand in het lichaam tegen het koortslipvirus daalt door factoren als o.a. UV-licht, menstruatie, wind, vermoeidheid, koorts krijgt het virus de ruimte om weer toe te slaan. Het infrarood licht doodt het virus niet, maar stimuleert een lokale immuunreactie waardoor het lichaam op natuurlijke wijze de strijd aangaat met het koortslipvirus.

Verder was ik nu extra goed mijn handen, vooral als ik aan mijn lip ben gekomen, ik hou mijn lippen ook droog zodat het goed uitdroogt en geef geen kusjes aan Enora, Thierry krijgt er wel nog maar aan de kant zonder blaasjes.

Eens de blaasjes volledig zijn ingedroogd gebruik ik Eight hour cream om de lip zo snel mogelijk terug te herstellen want die open wondjes doen ook verschrikkelijk pijn.

Hebben jullie nog tips voor een koortslip?

7 Comments

 • Reply
  Kalliopia
  1 oktober 2015 at 19:04

  Ohh, de mijne is net sinds gisteren weg! Wou dat ik dit eerder had gezien 🙂

  • Reply
   Sarah
   1 oktober 2015 at 20:00

   Zo heb je in elk gevel de tips voor bij een volgende “aanval”.

 • Reply
  Joyce
  1 oktober 2015 at 19:04

  Na hoe lang is je koortsblaas dan weg met die middeltjes?

  Bij mij wordt het trouwens ook getrieerd door stress en door extreme vermoeidheid. De dag na mijn bevalling had ik er een. Tof ze, als het enige dat je wil doen je pasgeboren baby kussen is. 🙁

  • Reply
   Joyce
   1 oktober 2015 at 19:05

   Getriggerd moest dat dus zijn. Stomme autocorrect. 🙂

  • Reply
   Sarah
   1 oktober 2015 at 20:04

   Klopt, stress is idd ook een boosdoener. Goh, die middeltjes zorgen er niet voor dat ze langer wegblijven, ze zorgen ervoor dat ze sneller verdwijnen en dat mijn lip niet 5 keer zo dik wordt als ik die middeltjes niet zou gebruiken.

 • Reply
  Ellen
  9 oktober 2015 at 20:52

  Ik mag die aciclovir nog steeds niet gebruiken omwille van de bv en ben dus eens een zalfje gaan halen bij de apotheker.
  Ze hebben mij iets zelfgemaakte gegeven en het werkt veel beter dan die merkzalfjes.
  Beste remedie: genoeg slapen, niet stressen en raar maar waar de koortsblaas geneest sneller als ge er u niet druk over maakt. (Al kan dat laatste ook ingebeeld zijn.)

  • Reply
   Sarah
   10 oktober 2015 at 09:56

   Een zelfgemaakt zalfje heb ik nog nooit aangeboden gekregen eigenlijk. Ik probeer me er inderdaad niet te druk in te maken want anders veroorzaakt dat inderdaad meer stress wat die koortsblazen lijkt te voeden. Precies zo’n boogyman die zich voedt door angst van zijn slachtoffers. 🙁

  Leave a Reply

  %d bloggers liken dit: